Om produktprisen

Om produktprisen

Produktprisen er en del af kokkekonkurrencen Årets Vildtret. Her kårer vi årets bedste fødevarer baseret på vildt.

Formålet er at lære danskerne at spise bedre, lokal, bæredygtig og sæsonfrisk mad. Vildt skal ikke længere være denne nærmest “mytiske” råvare, som kun en erfaren jæger kan hente hjem til sin familie – vildt er en råvare, der skal tilbage på danskernes middagsborde i måltiderne, uden at man nødvendigvis skal sidde i skovkanten i flere timer med et gevær i hånden. Vildt har smagsegenskaber, som er anderledes, mere komplekse og yderst interessante at eksperimentere med og jægerens udbytte skal igen peake danskerne smagsløg.

Produktprisen For Vildt skal udbrede kendskabet til vildt som mangfoldig fødevare med mange forskellige tilberedningsmuligheder. Der sættes fokus på udnyttelse af så meget som muligt af hele dyret, og dermed også madspild. Det er nemt at sælge fasanbryster, men skrog, lår og indmad kan også udnyttes i velsmagende postejer, pølser, supper eller fonder.

Produktprisen For Vildt omfatter pålægs- og røgvarer samt halvfabrikata og færdigretter, et marked i kraftig vækst, som blandt andet et madindeks offentliggjort af Madkulturen i januar påviser.

Følg også med på ➤ facebook.com/aaretsvildtret

Tre kategorier

Produktprisen er i år opdelt i følgende tre kategorier:

  • Charcuteri & røgvarer 
    Eksempelvis vildtpostej, vildtpølser mv.
  • Færdigretter
    Eksempelvis fasansuppe, chili con carne på vildtkød mv.
  • Halvfabrikata
    Eksempelvis en bestanddel i en måltidskasse, et grydeklart fasanbryst med rodfrugter + en opskrift mv.

Alt er åbent, kun fantasien sætter grænserne. Dommerne vil gerne blive blæst bagover, overrasket af noget helt genialt – noget som vil blive en salgssucces.

De indsendte produkter behøver nødvendigvis ikke kun at kunne sælges i detailhandlen/special-/ gourmetforretninger. Og behøver ikke nødvendigvis at være til hverdag. I 2017 deltog f.eks. Fælleskøkkenet på Lolland, som fremstiller mad til 2.500 borgere, med en vildtragout på lokalt dådyrkød. Dette blot for at give eksempler på bredden i produktprisen.

I 2016 vandt slagter Friis i Nakskov prisen for en delikat rilette fremstillet på gråand. Og i 2017 vandt Klosterhedens Vildt med et røget fasanbryst.

Medierne

Årets Vildtret har mediernes bevågenhed. I 2016 dækkede TV2 Regionerne arrangementet, P1 Morgen havde et indslag i, GASTRO bragte 5 sider fra konkurrencen, og der var en større reportage i Jyllands-Posten. Nyheder om Årets Vildtret og Produktprisen offentliggøres løbende på www.aaretsvildtret.dk samt facebook.com/aaretsvildtret. Deltagerne opfordres til selv at dele på de sociale medier, fx på Facebook og Instagram (#åretsvildtret).