Vinderen 2017

Vinderen 2017

Den 1-stjernede Michelin-restaurant Søllerød Kro sikrede sig den ærefulde 1. plads i kokkekonkurrencen ”Årets Vildtret”, der netop er blevet afholdt på Samsø.

Opskrift på vinderretten 2017 | Vinder af Produktprisen 2017

Med klov og næb

Kokke, dommere og et stort publikum var søndag formiddag forsamlet foran jagtparaden, hvor jagtudbyttet var lagt på rækker efter alle kunstens og traditionernes regler. Forrest lå de fire snepper, som af jægere betragtes som det ypperste stykke vildt. Derefter fulgte i rangorden rådyr, harer, fasaner, forskellige andefugle, en bekkasin og, som rosinen i pølseenden, en krage.

Efter taler og fanfarer fra to jagthornsblæsere gik kokkene efter lodtrækning i gang med at udvælge det vildt, der sidst på dagen skulle ende på dommernes tallerkener. En af præmisserne ved Årets Vildtret er, at de deltagende kokke ikke på forhånd ved, hvad de har at gøre med. Udvalget afhænger af jægernes held og evner samt naturens luner – ganske som efter en helt almindelig jagt.

Fantasi, talent og gode råvarer

Kokkene forsynede sig også fra den overdådige råvarebuffet, der bl.a. bød sig til med lækre grøntsager, olier, eddiker, mel og snaps fra Samsø foruden krydderier, mejeriprodukter og andre gode sager. Urtesamler Thomas Laursen havde desuden udstyret hver kokkestation med en mystery box bestående af vilde urter og svampe, som var indsamlet på en publikumstur på Samsø dagen før samt i haven ved Samsø Madkulturhus.

Snart var det store telt fyldt med en aroma af stegt kød, konkurrencenerver og god stemning. Kokkene havde hver især tre en halv time til at få de friskskudte dyr lavet til serveringer af høj gastronomisk værdi.

Seks af landets allerbedste kokke havde sikret sig adgang til konkurrencen:

  • Johannes Fjallheim Kier-Hansen | Den Gamle By
  • Mads Kongsgaard Jensen | Souschef på Søllerød Kro (1 Michelin-stjerne)
  • Nicolas Min Jørgensen | Køkkenchef på Restaurant Substans, Aarhus (1 Michelin-stjerne)
  • Anders Rytter | Souschef på Hotel Frederiksminde, Præstø (1 Michelin-stjerne)
  • Brian Pedersen | Køkkenchef på Atelier 85, Kvistgaard
  • Mathias Sejer Sørensen 

Kogekunst i verdensklasse

Dommerpanelet bestod i år af Mette Hvarre Gassner fra Restaurant Ti Trin Ned, madanmelder Helle Brønnum Carlsen, Francis Cardenau, Vivi Schou fra Restaurant Babette og Kenneth Toft-Hansen fra Svinkløv Badehotel.

De fem dommere smagte i løbet af dagen på seks meget forskellige serveringer, der alle var af høj, høj kvalitet. Retterne blev vurderet ud fra kriterierne smag, præsentation, innovation, bæredygtighed og brug af lokale råvarer. Efter at have beset, duftet og smagt og vurderet de forskellige serveringer, faldt vindervalget altså på serveringen fra Søllerød Kro, der var repræsenteret ved souschef Mads Kongsgaard Jensen og assistent Martin Peter Leth.

Vinderretten bestod af en komposition af bl.a. hare og and og en lille quiche, som overdommer Helle Brønnum Carlsen gav følgende ord med på vejen: 

”Bæredygtighed – yes, alt blev brugt! Brug af lokale råvarer var fuldstændig paletten rundt.
Og så dét, der faktisk er toppen af poppen – helt fantastisk smag, smag, smag og atter smag”.

De to kokke reagerede med et sejrsbrøl af en anden verden og smil fra øre til øre. Med sig hjem til Søllerød Kro tog de foruden æren et flot diplom, en jægerfigur formgivet af en samsk kunstner, gaver fra Bent Brandt og – ikke mindst – en herlig check på kr. 20.000,-, sponsoreret af Rederiet Færgen.

Andenpladsen gik til Hotel Frederiksminde, der serverede en modig fortolkning af hare, kål, knoldselleri og urter, mens tredjepladsen tilfaldt Mathias Sejer Sørensen, der med Brønnum Carlsens ord præsterede en ”utrolig modig, smagfuld og vidunderlig servering” med nænsomt forarbejdede grøntsager, indbagt sneppe og flamberede sneppehoveder, der elegant var flækket på langs samt

Svend Rasmussen, en af landets mest erfarne madkommentatorer, bandt hele dagen sammen på flotteste vis med stor viden og en god portion humor.

Jagten, vildtet, naturen og forbrugeren

Kokkekonkurrencen var kronen på en flot weekend med masser af aktiviteter for både børn og voksne. En række lokale samarbejdspartnere havde sammen med Samsø Jagtforening, Danmarks Jægerforbund og Bæredygtig Jagt stablet et flot program på benene, der gav publikum mulighed for at komme helt tæt på det, det hele handlede om, nemlig jagt, vildt og natur.

Lørdag kunne man bl.a. komme med på jagt efter fasaner og harer. Man kunne skyde med jagtbue og gevær, høre om træning af jagthunde, se falkeshow og meget andet. Søndag var der ved Samsø Madkulturhus, som var vært for Årets Vildtret, stillet an med kokkeworkshops, boder, café, operasang, gevirværksted og så selvfølgelig kokkekonkurrencen, der med den store præmieoverrækkelse rundede det hele af.

På dagen blev der også uddelt en produktpris til et forarbejdet vildtprodukt. Til voteringen og kåringen var samlet et dommerpanel med eksperter inden for smag, fødevarer, detail og restaurant. Prisen gik til røget fasanbryst fra Klosterhedens Vildt, der også blev mødt med stor begejstring af publikum i teltet.

Formålet med ”Årets Vildtret” er netop at få mere vildt ud til forbrugerne. At vise og fortælle, at vildt både er velsmagende, sundt og bæredygtigt. Kødet kommer fra dyr, der har haft et godt og frit liv i naturen. En sæsonvare af høj kvalitet, der er ganske tæt på os forbrugere, og så er det faktisk ikke så svært at håndtere, som mange mennesker tror. Vildtet skal tilbage på de danske tallerkener!

Fakta

  • Årets Vildtret har været afholdt hvert år siden 2011.
  • Årets Vildtret 2017 blev afholdt i Samsø Madkulturhus lørdag og søndag d. 4. og 5. november 2017.
  • Årets Vildtret 2017 blev arrangeret af Samsø Madkulturhus og Bæredygtig jagt, der er et samarbejde mellem Danmarks Jægerforbund, Dansk Skovforening og Sektionen for Større Jordbrug.
  • Til de tre vindere af kokkekonkurrencen var der i pengepræmie hhv. kr. 20.000,-, sponsoreret af Rederiet Færgen, kr. 10.000,-, sponsoreret af Bent Brandt og kr. 5.000,-, sponsoreret af Peter Aalbæk.
  • Årets hovedsponsor var Dansk Ø-Ferie.
  • Se flere fotos her

Finalisterne i Årets Vildtret 2017 var:

  • Johannes Fjallheim Kier-Hansen | Den Gamle By
  • Mads Kongsgaard Jensen | Souschef på Søllerød Kro (1 Michelin-stjerne)
  • Nicolas Min Jørgensen | Køkkenchef på Restaurant Substans, Aarhus (1 Michelin-stjerne)
  • Anders Rytter | Souschef på Hotel Frederiksminde, Præstø (1 Michelin-stjerne)
  • Brian Pedersen | Køkkenchef på Atelier 85, Kvistgaard
  • Mathias Sejer Sørensen