Deltag

Deltag

Vildt gastronomi inviterer til kokkekonkurrencen Årets Vildtret 2018 søndag den 4. november 2018 på Als.

 

Konkurrencen

Årets Vildtret er en klassisk kokkedyst, der flytter rundt i landet, alt efter hvor vildtet og de gode lokale råvarer findes. I 2016 var det Lollands fede jorder og rige vildtbestand, der gjorde Årets Vildtret til en stor og velbesøgt begivenhed, både lokalt og nationalt. Vinderen blev Jesper Dams Hansen, Restaurant Babette. I 2017 lagde Samsø jorde til, hvor deltagerne fik fornøjelsen af at arbejde med vildt fra de samske jagtmarker og råvarer fra ’Danmarks Køkkenhave’, som Samsø rettelig kal­des. Vinderen i 2017 var Mads Kongsgaard Jensen, Søllerød Kro. I 2018 afholdes konkurrencen på Als, hvor især det klovbærende vildt som kronvildt mv. er dominerende.

 

Medierne

Årets Vildtret har mediernes bevågenhed. I 2016 dækkede TV2 Regionerne arrangementet, GASTRO bragte 5 sider fra konkurrencen, interview med dommer Helle Brønnum Carlsen i P1 morgen, og også Jyllands-Posten havde en større reportage.

Nyheder om Årets Vildtret offentliggøres løbende på Facebook.com/aaretsvildtret, og deltagerne opfordres til selv at dele på de sociale medier, fx også Instagram #forfandendetblivergodt #forfandendetervildt #aaretsvildtret

 

Opskriften er adgangsbilletten for deltagelse

– som er adgangsbilletten til at komme i finalen den 4. november. For at deltage i Årets Vildret 2018 skal du indsende opskrift på en ret med vildtkød og 3 garniturer. Opskriften er ikke den du stiller op med i finalen, ikke desto mindre er det vigtigt, at dommerpanelet ved udvælgelsen tydeligt kan se, hvordan du arbejder som kok, når du tilbereder vildt. Så derfor er det vigtigt, at det vedhæftede foto viser, hvad du vil servere. Herud­over skal opskriften være komplet med råvareliste, tilbehør og krydderier.

 

Opskriften skal være til 4 personer

  • Der skal vedlægges foto(s) eller tegning af retten.
  • Foruden vildt må lokale sønderjyske råvarer, herunder specielt gråstenæblet skal indgå i retten.
  • Der vil være fokus på brugen af hele dyret; altså fokus på madspild.

Opskriften sendes til pl@luna.dk og skal være fremme senest søndag den 16. september 2018. Herefter anonymiseres opskrifterne, så dommerne ikke kan se, hvem der står bag de enkelte retter.

 

Finalisterne

På grundlag af de indsendte opskrifter vil et kom­petent dommerpanel udvælge mindst 6 finalister som kæmper om at blive Danmarks bedste vildt­kok. Finalisterne får besked senest den 5. oktober 2018 og kontaktes efterfølgende med mere detalje­ret information forud for konkurrencen.

 

Slagets gang

De kokke som bliver udtaget til finalen vil senest den 17. oktober få tilsendt en råvareliste og en oversigt over hvad konkurrencekøkkenerne inde­holder. Du får dog ikke at vide hvilket vildt der vil være på dagen, da dette afhænger af hvad der ned­lægges op til konkurrencen. Men du kan forvente kronvildt og råvildt, som vil have hængt og modnet op til konkurrencen. På dagen trækker finalisterne lod om køkken og dermed hvem, der vælger først fra vildtparaden. Der tilberedes én hovedret, som gerne må bestå af flere serveringer.

 

Finalisternes opskrifter vil blive offentliggjort

Finalisterne vil samtidig blive inviteret til at tilberede deres retter og fortælle om dem ved et arrangement for Danmarks Jægerforbund.

 

Dommerpanelet

Helle Brønnum Carlsen (Overdommer), madanmelder m.m.

Francis Cardenau, Præsident Bocuse d’Or Den­mark

Vivi Schou, Restaurant Babette

Brian Mark Hansen, Søllerød Kro

Patrik Jaros

Thomas Laursen

➤ Se mere om dommerne

 

Kommentator

Svend Rasmussen, TV2 og bestyrelsesmedlem for Bocuse d’Or Denmark

 

Kalender

16/9: Deadline for indsendelse af opskrift til pl@luna.dk

5/10: Finalisterne får besked om udtagning

17/10: Finalisterne modtager råvareliste og info om køkkener etc.

4/11: Konkurrencen afholdes

 

Finalen – tid & sted

Kokkekonkurrencen Årets Vildtret 2018 afvikles søndag den 4. november 2018 kl. 11-17 på Mom­mark Gamle Færgegaard på Als. Finalisterne tilbydes gratis fælles transport. Kommer man i egen bil, er færgebilletten mellem Bøjden på Fyn og Fynshav på Als, gratis. Der er mulighed for fri indkvartering samt deltagelse i middagen lørdag aften.

 

Assistance & timing

Hver deltager må have en assistent, gerne en elev, med til konkurrencen og har 3 timer til tilbered­ningen. Finalisterne vil modtage en udførlig liste over udstyret i konkurrencekøkkenerne fra Bent Brandt. Foruden en assistent skal hver finalist medbringe en tjener, der skal bistå med serverin­gen både for dommere og de personer, der skal nyde samme mad som dommerne (fadservering).

 

Kuverter

Hver deltager skal fremstille 15 kuverter af sin vildtret: 3 til dommerne (dommerne deles om ser­veringen to og to), 1 til kommentatoren, 1 til foto og senere præsentation for publikum samt 10, som serveres for et udvalgt publikum. Dommerne ser gerne at de også får fadservering/tranchering mv.

 

Råvarer

Deltagerne kan vælge råvarer fra en buffet med friskskudt vildt fra Als – en buffet med grøntsager fra lokale pro­ducenter – samt friske krydderurter, krydderier og udvalgte lokale råvarer. Udvalget på dagen afhænger af jagten og høsten. Det er ikke tilladt at medbringe egne madvarer og smagsgivere.

 

Bedømmelseskriterier

Årets Vildtret 2018 bedømmes af dommerne ud fra følgende kriterier:

  1. Smag
  2. Præsentation, herun­der fadservering/tranchering
  3. Innovation
  4. Bære­dygtighed
  5. Brug af lokale råvarer. 

Dommerne kan vælge at give supplerende bonuspoint efter andre kriterier.

 

Bedømmelsesskema

Kokkens navn, assistent og tjener:
Smag

0-10

(x 4)

– Max 40 point

 
Brug af lokale råvarer

0-10 point

 

 

 
Bæredygtighed

(både miljø, økonomisk og socialt)

0-10 point

 

 
Komposition (sammensætning)

0-10 point

 

 

 
Nytænkning (innovation)

0-10 point

 

 

 

 

Fotograf

Søren F. Gammelmark, som bl.a. tog billeder i 2016, og fast fotograf til GASTRO, Kokkelandsholdet mv.

 

Præmierne

Foruden æren ved at blive kåret som Danmarks bedste vildtkok er der følgende pengepræmier:

  1. præmie: 20.000 kr.
  2. præmie: 10.000 kr.
  3. præmie: 5.000 kr.

 

Initiativtagerne

Årets Vildtret arrangeres for 8. gang af Forenin­gen Vildt Gastronomi og BÆREDYGTIG JAGT et samarbejde mellem Danmarks Jægerforbund, Dansk Skovforening og Sektionen for Større Jord­brug. Kokkekonkurrencen afvikles i 2018 i nært samarbejde med Destination Sønderjylland.

 

Sponsorerne

Visionære sponsorer har gjort konkurrencen mulig – og flere kommer løbende til. Foreløbig tak til:

  • BENT BRANDT
  • Bæredygtig Jagt
  • Dansk Ø-ferie
  • Destination Sønderjylland
  • Færgen BØJDEN-FYNSHAV
  • Syddansk Vækstforums Kulturpulje
  • Sønderborg Kommunes Aktørudvalg for Handel, Kultur og Turisme

 

Kontakt

For yderligere information, kontakt venligst Povl Lønberg, tlf.: 28 40 48 32, e-mail: pl@luna.dk


︎ Download Årets Vildtret invitation 2018 som PDF